• Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
  • Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
StartTechnologieSól w przemysłowej produkcji nanostruktur
Poprzednie Następny

Sól w przemysłowej produkcji nanostruktur

Autor: , sierpień 20, 2013


Chemicy z Oregon State University odkryli związek chemiczny, który pozwoli obniżyć koszty i umożliwi przemysłową produkcję masową nanostruktur krzemowych. Nanostruktury mają bardzo duży potencjał w elektronice, biomedycynie i magazynowaniu energii.

Sekretnym, niezwykłym związkiem jest chlorek sodu, znany powszechnie jako sól kuchenna.

Zdaniem naukowców pozwoli rozwiązać podstawowy problem dotyczący produkcji nanostruktur krzemowych. Sól zapobiega utracie cennych nanostruktur, ponieważ absorbuje ciepło. Stopiony chlorek sodu można rozpuścić w wodzie i odzyskać, aby użyć go w kolejnym procesie produkcji. Przełomowe odkrycie z pewnością przyczyni się do rozpowszechnienia wspomnianych materiałów. Obecnie wykorzystywane metody tworzenia nanostruktur krzemu są bardzo kosztowne, a do tego umożliwiają produkcję niewielkiej ilości materiału. Zastosowanie soli pozwoli na wyprodukowanie nanostruktur krzemowych w dużych ilościach, wysokiej jakości i niskim kosztem.

Krzem jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków. Już raz udało mu się doprowadzić do rewolucji w elektronice. Rozwój nauki pozwolił na odkrycie nanostruktur krzemowych, które są złożonymi strukturami o mikroskopijnych rozmiarach, ale ogromnym potencjale. Znalazłyby zastosowanie w fotonice, biologicznym obrazowaniu, dostawie leków i produkcji czujników. Mogłyby być również stosowane jako materiały termoelektryczne, które pozwalałyby na przekształcanie ciepła w energię elektryczną i jej magazynowanie. Zdaniem Davida Xiulei Ji, nanostruktury można wykorzystać także do produkcji krzemowych baterii do różnych urządzeń. Charakteryzują się dwukrotnie większą wydajnością w porównaniu z tymi, które są stosowane obecnie.

D. X. Ji opracował innowacyjną metodę produkcji nanostruktur. Opiera się na mieszaniu chlorku sodu i magnezu z ziemią okrzemkową – tanią i powszechnie występującą formą krzemu. Po osiągnięciu temperatury 801 stopni Celsjusza, sól topi się wchłaniając ciepło, zachowując nanostruktury. Nie zanieczyszcza reakcji i nie wpływa na nią w żaden sposób. Metoda pozwoliła także na otrzymanie nanoporowatych materiałów kompozytowych krzemu i germanu, które mogą mieć duże zastosowanie w produkcji półprzewodników, materiałów elektrochemicznych oraz termoelektrycznych urządzeń energetycznych.

Źródło: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130808142142.htm

Komentuj, oceniaj bądź z nami
(Visited 28 times, 1 visits today)

Tagi: nanotechnologia, produkcja, sól

Poleć!
Tweet

O autorze

Podobne artykuły

Na pomoc oceanom ruszają nanoboty

Przy obecnej technologii wprowadzamy do środowiska o wiele więcej szkodliwych substancji, niż j ...

Nanobąble czyli sposób na precyzyjne atakowanie nowotworów

Walka z rakiem to nie przelewki. Naukowcy wciąż opracowują nowe metody, wciąż niestety wiele z ...

Spluwa na sól do obrony własnej

W sytuacji wymagającej samoobrony naszą skórę może uratować kilka rzeczy: znajomość sztuk walki ...
Bioniczne rośliny

Bioniczne rośliny szansą dla ludzkości? MIT i nanotechnologie

Nanotechnologia może zmienić zwykłe krzewy w producentów energii lub czujniki materiałów wybuch ...

Wsparcie techniczne

300-250

Popularne artykuły

Wojskowy pojazd, który jest ciężarówką, helikopterem…Wojskowy pojazd, który jest ciężarówką, helikopterem i łodziąNaukowcy dowodzą, że człowiek potrafi przewidywać przyszłośćNaukowcy dowodzą, że człowiek potrafi przewidywać przyszłośćCo wspólnego mają burza i ból głowy?Co wspólnego mają burza i ból głowy?Odkryto czarne błyskawiceOdkryto czarne błyskawiceSkąd się bierze tolerancja na ostre jedzenie?Skąd się bierze tolerancja na ostre jedzenie?

Tagi

astronomia badania bakterie biologia ciekawostki DNA dron drony drukarka 3D dzieci dziwactwa energia energia słoneczna facebook filmiki filmy Google gry Internet kosmos Mars medycyna MIT mózg nanotechnologia NASA odkrycia pojazd psychologia recenzja recenzje robot roboty robotyka samochody smartfony sztuka Słońce technologia telefony twórczość wideo woda youtube zdrowie
Copyright © 2013 MAXMANIA.pl Jawtemplates.com.
  • Polityka
  • Redakcja
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. 25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). Na tej stronie dane osobowe nie są przetwarzane Więcej