• Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
  • Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
StartTechnologieOdpady z produkcji wina jako biopaliwo przyszłości ...
Poprzednie Następny

Odpady z produkcji wina jako biopaliwo przyszłości

Autor: Redakcja , Październik 3, 2015

Picie wina i jazda alkoholem to dwie rzeczy, których nigdy nie należy ze sobą łączyć. Sama jednak produkcja tego wykwintnego trunku może mieć w przyszłości zbawienny wpływ na przemysł motoryzacyjny. Okazuje się bowiem, że naturalne pozostałości po wytwarzaniu wina mają przyszłość jako potencjalne biopaliwo.

Grupa badaczy z Australijskiego uniwersytetu w Adelaide obliczyła, że w procesie fermentacji jednej tony pozostałości z produkcji wina może powstać całkiem pokaźna ilość bioetanolu. Wstępnie mówimy tu o 270 litrach, lecz liczba to może zostać dodatkowo podniesiona. Specjalistyczne „doprawienie” winnych resztek przy pomocy odpowiednich kwasów oraz enzymów mogłoby podbić ilość uzyskiwanego etanolu nawet do 400 litrów. Według dotychczasowych badań naukowiec Kendall Corbin, do wytwarzania biopaliwa najlepiej nadają się winogrona ze szczepów cabernet sauvignon oraz sauvignon blanc. Jak zauważyła pani Corbin, produkcja płynnych biopaliw jest często zawiłym i drogim procesem, jednak w przypadku resztek z winiarni jest to dużo prostsze, gdyż skład chemiczny tego materiału jest o wiele mniej skomplikowany, a same pozostałości powszechnie dostępne oraz tanie.

Dalsze badania nad uzyskiwaniem paliwa z tego źródła mogą okazać się ekonomicznie niezwykle korzystne, gdyż ocenia się, iż na świecie każdego roku w wyniku produkcji wina powstaje ponad 13 milionów ton bezużytecznych pozostałości. Resztek tych na dodatek winiarnie muszą pozbywać się na własną rękę. Na „winnych” paliwach mogą więc zyskać wszyscy – właściciele winiarni, których kłopot nagle stałby się dodatkowym źródłem dochodu, oraz reszta świata stojąca w obliczu nieuchronnie kończących się źródeł tradycyjnych paliw.

Photo credit: Jing a Ling / Foter.com / CC BY

http://esciencenews.com/articles/2015/08/20/grape.waste.could.make.competitive.biofuel

Komentuj, oceniaj bądź z nami
(Visited 289 times, 1 visits today)

Tagi: biopaliwa, kryzys, wino

Poleć!
Tweet

Redakcja

O autorze

Redakcja serwisu MAXMANIA.pl portalu popularno -naukowego. Grupa pasjonatów, ekspertów pragnących przedstawić nieodkryte obszary nauki, unikatowe technologie, niepowtarzalne koncepcje.

Podobne artykuły

Pierwsza benzyna wyprodukowana w całości z roślin

Benzyna poza tymi przyjemnymi właściwościami pozwalającymi ludzkości poruszać się za pomocą róż ...

Przełom w produkcji wodoru, który może zmienić rynek alternatywnych energii

Gotowanie w ciśnieniu i 400 st C – superefektywna produkcja paliw z dowolnej biomasy

Czerwone wino dla młodości – to znów się potwierdza

Wsparcie techniczne

300-250

Popularne artykuły

Jak groźny jest włos w jedzeniu?Jak groźny jest włos w jedzeniu?Na czym polega tarot?Na czym polega tarot?

Tagi

astronomia badania bakterie biologia ciekawostki DNA dron drony drukarka 3D dzieci dziwactwa energia energia słoneczna facebook filmiki filmy Google gry Internet kosmos Mars medycyna MIT mózg nanotechnologia NASA odkrycia pojazd psychologia recenzja recenzje robot roboty robotyka samochody smartfony sztuka Słońce technologia telefony twórczość wideo woda youtube zdrowie
Copyright © 2013 MAXMANIA.pl Jawtemplates.com.
  • Polityka
  • Redakcja
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. 25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). Na tej stronie dane osobowe nie są przetwarzane Więcej