• Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
  • Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
StartNaukaSkąd się bierze tolerancja na ostre jedzenie?
Poprzednie Następny

Skąd się bierze tolerancja na ostre jedzenie?

Autor: , Czerwiec 12, 2013


Czy tolerancja na ostre jedzenie jest rzeczą wrodzoną czy w późniejszym czasie nabytą? Najnowsze badania dowodzą, że oba stwierdzenia są po części prawdziwe.

 

 

Żeby zrozumieć jej istotę, trzeba poznać podstawy odczuwania smaku. Jak to wyjaśnił dr Bruce Bryant z Monell Chemical Senses Center, “To co ludzie nazywają smakiem jest właściwie posmakiem”. Ów posmak dzieli się na trzy elementy: sam w sobie smak, odczucia węchowe oraz system trójdzielny. Ponadto wśród smaków rozpoznawanych przez ludzki organizm wymienić należy: słodki, kwaśny, słony, gorzki, a także umami (obejmujący mięso i białko).

Wszystkie te receptory współpracują z węchem, żeby wytworzyć odczucia, które ludzie mylą z jednowymiarowym smakiem. Jak to zauważa Bryant, „Owoc jest słodki i/lub kwaśny, ale istotę owocowości odczuwa nos, który wywącha wszystkie składniki. (…) To właśnie on pozwala nam na znalezienie różnicy między jedzeniem jabłka a spożywaniem gruszki”.

Za odczuwanie ostrości odpowiada system trójdzielny, który wykrywa ból i podrażnienie na wrażliwych na dotyk, temperaturę i obrzęki zakończeniach nerwowych. To właśnie temu systemowi należy dziękować, kiedy wyczujemy w jedzeniu jakiś kamyczek. Aktywować trójdzielne receptory mogą niektóre rośliny: przykładowo mięta stymuluje nerwy wrażliwe na chłód, podczas gdy kapsaicyna, składnik występujący w ostrej żywności, wyzwala receptory w komórkach wrażliwych na ból.

Naukowcy spekulują, że niektórzy ludzie rodzą się z tymi receptorami w postaci od razu mniej na kapsaicynę wrażliwej, jednak do tej pory zagadnienie to nie zostało dokładnie zbadane. Wiadomo natomiast, że osłabioną wrażliwość na ostrość mają dzieci karmione piekącym jedzeniem od najmłodszych lat. Dobrym przykładem jest Meksyk, gdzie rodzice dają swoim pociechom cukier z posypką chili, który jedzą właśnie w celu wyrobienia sobie tolerancji na tego typu smak. Ale jak to się ma do miłośników ostrego jadła, którzy swoją kulinarną pasję odkryli w późniejszym wieku?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, naukowcy z Penn State University zbadali związek między ciągotkami do pikanterii na talerzu a cechami osobowości. Odkryli, że w ostrym jedzeniu lubują się przede wszystkim „poszukiwacze sensacji”, czyli ludzie często jeżdżący na pokręconych roller-coasterach czy hazardziści. Badanie to obejmowało jednak wąski obszar, bo dotyczyło tylko rasy białej (kaukaskiej).

Dr John E. Hayes, profesor nauki o jedzeniu na wspomnianym uniwersytecie i jednocześnie przewodniczący badaniom, powiedział: „Zbadaliśmy populację, która dorastając nie spożywała ostrego jedzenia i wciąż takowe lubi. (…) Gdybyśmy się skupili na populacji, w której wszyscy jedzą ostre rzeczy, pewnie nie natrafilibyśmy na te cechy, a nawet jeżeli, to nie znalazłyby one odzwierciedlenia w rzeczywistości”.

Podsumowując, lubiąc ostre jedzenie prawdopodobnie lubimy też różnego rodzaju wyzwania. Żeby jednak móc powiedzieć coś konkretniejszego, konieczne będzie przeprowadzenie kolejnych badań.

źródło

Komentuj, oceniaj bądź z nami
(Visited 4 294 times, 1 visits today)

Tagi: chili, jedzenie, kapsaicyna, ostre, ostrość, smak

Poleć!
Tweet

O autorze

Podobne artykuły

‚Worek’ bez dna – jedz kiedy chcesz

Ludzie bardzo lubią przechowywać resztki swojego jedzenia. Głównie dlatego,  że nie mamy ochoty ...

Przyprawy w medycynie – czy pikantne curry może pomóc w leczeniu?

Medycyna ciągle się rozwija i szuka nowych rozwiązań oraz metod leczenia. Obserwacja wpływu prz ...

Pixelate - jesz owoce i wygrywasz

Jak groźny jest włos w jedzeniu?

Wsparcie techniczne

300-250

Popularne artykuły

Diody prostownicze – czym są i gdzie się je stosuje?Diody prostownicze – czym są i gdzie się je stosuje?Montaż półek bez wiercenia – dlaczego warto i czego…Montaż półek bez wiercenia – dlaczego warto i czego najlepiej użyć?Find Face – nowy wymiar stalkowania?Find Face - nowy wymiar stalkowania?Jak groźny jest włos w jedzeniu?Jak groźny jest włos w jedzeniu?Rower terenowy, szerokooponowy tricykl pokona każdą trasęRower terenowy, szerokooponowy tricykl pokona każdą trasę

Tagi

astronomia badania bakterie biologia ciekawostki DNA dron drony drukarka 3D dzieci dziwactwa energia energia słoneczna facebook filmiki filmy Google gry Internet kosmos Mars medycyna MIT mózg nanotechnologia NASA odkrycia pojazd psychologia recenzja recenzje robot roboty robotyka samochody smartfony sztuka Słońce technologia telefony twórczość wideo woda youtube zdrowie
Copyright © 2013 MAXMANIA.pl Jawtemplates.com.
  • Polityka
  • Redakcja
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. 25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). Na tej stronie dane osobowe nie są przetwarzane Więcej