• Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
  • Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
StartNaukaJak groźny jest włos w jedzeniu?
Poprzednie Następny

Jak groźny jest włos w jedzeniu?

Autor: , Sierpień 13, 2013


Włos znaleziony w jedzeniu to dla większości ludzi średnio przyjemna sprawa. Maria Colavincenzo, dermatolog z Northwestern University w Stanach Zjednoczonych specjalizująca się w trychologii (leczeniem włosów), uważa jednak, wbrew powszechnym opiniom, że nie ma to absolutnie żadnego wpływu na nasze zdrowie.

Włosy w jedzeniu są na tyle nieszkodliwe, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (w oryg. Food and Drug Administration, FDA) w modelowym przewodniku Foot Code nie wyznaczyła ograniczeń co do ich ilości na talerzu. Wynika to z braku doniesień o osobach popadających przez włosy w posiłku w jakąkolwiek chorobę.

{jumi [adv/advfront.php]}

Colavincenzo tłumaczy, że włosy są zrobione z gęsto ułożonych protein zwanych keratynami, które pod względem chemicznym są nieaktywne i nie powodują żadnych niedogodności po strawieniu. Możliwe, że we włosie znajdzie się gronkowiec prowadzący do zaburzeń w obrębie brzucha, ale dermatolog zaznacza, że maleńkie punkty bakterii nie są w stanie jakkolwiek na człowieka zadziałać. Podkreśla również, że mimo wszystko powinna istnieć jakaś granica, ponieważ spożycie, obrazując to prozaicznie, wszystkich włosów z głowy może być dla nas niekorzystne. Układ trawienny może zareagować na ich zbyt dużą ilość tak samo jak dzieje się to w przypadku zatkanych włosami rur w wannie. Powoduje to między innymi – w najlepszym wypadku – bóle w okolicach brzucha.

Ale prawda jest taka, że każdy z nas jest narażony na zjedzenie włosa przy praktycznie każdym posiłku. Większość producentów żywności używa L-Cysteiny, aminokwasu w keratynie, który utwardza ciasto i intensyfikuje kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie soli. Niektórzy producenci używają L-Cysteiny uzyskanej syntetycznie lub z kaczej skóry, podczas gdy inni preferują tę wydobywaną z samych w sobie włosów. Wokół tego typu praktyk krąży wiele niedomówień, ale na pewno nie można powiedzieć, że jest to rozwiązanie jakkolwiek nieczyste, bo producenci w celu wyodrębnienia L-Cysteiny z keratyny gotują włosy w kwasie solnym.

Podsumowując, włos w jedzeniu naszemu zdrowiu nie zagraża, jednak, jak każdą regułę, i tę potwierdzają wyjątki. FDA ustanowiło wiele standardów dla „naturalnych lub nieuniknionych defektów” żywności, ale włosy na liście nie widnieją.

Obrzydliwe? (Nie)warto wiedzieć, że ta sama agencja zezwala, by na jedną puszkę pomidorów przypadały… dwa robaki. W takim kontekście problem z włosami wydaje się nieco wyolbrzymiony…

(Źródło http://www.popsci.com/science/article/2010-09/hair-food-health-risk)

Komentuj, oceniaj bądź z nami
(Visited 5 293 times, 4 visits today)

Tagi: jedzenie, trychologia, włos, włosy, zdrowie, żywność

Poleć!
Tweet

O autorze

Podobne artykuły

appletomato122017

Rzuciłeś palenie? Jedz pomidory!

Czy istnieje uniwersalny sposób dla palaczy, by przywrócić płucom dawną sprawność po porzuceniu ...
4009709327_1d95941b1b_z

Kawa a długowieczność: ciekawe wyniki badań naukowych

Kawa to dla wielu ulubiony napój, bez którego nie ma mowy o rozpoczęciu produktywnego dnia. Wed ...
3d-printed-prosthetic-hand

Proteza ręki wydrukowana w 3D

Naukowcy skonstruowali protezę ręki, która dzięki zastosowaniu technologii druku 3D jest bardzo ...
smp

Naukowcy opracowali gąbczasty polimer, który wypełni ubytki kości

Ubytki w kościach są wypełniane nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale także ...

Wyszukiwarka ofert pracy

Wyszukiwarka ofert pracy

Wsparcie techniczne

300-250

Popularne artykuły

Diody prostownicze – czym są i gdzie się je stosuje?Diody prostownicze – czym są i gdzie się je stosuje?Siedmiopalecznik błotny – czy znasz jego…Siedmiopalecznik błotny - czy znasz jego dobroczynne właściwości?Czy można jeździć z pęknięta szybą w samochodzie?Czy można jeździć z pęknięta szybą w samochodzie?Skąd się bierze tolerancja na ostre jedzenie?Skąd się bierze tolerancja na ostre jedzenie?MAXWIDEO – silniki magnetyczne czyli darmowa…MAXWIDEO - silniki magnetyczne czyli darmowa elektryczność

Tagi

astronomia badania bakterie biologia ciekawostki DNA dron drony drukarka 3D dzieci dziwactwa energia energia słoneczna facebook filmiki filmy Google gry Internet kosmos Mars medycyna MIT mózg nanotechnologia NASA odkrycia pojazd psychologia recenzja recenzje robot roboty robotyka smartfony sztuka Słońce technologia telefony twórczość wideo woda youtube zdrowie zwierzęta
Copyright © 2013 MAXMANIA.pl Jawtemplates.com.
  • Polityka
  • Redakcja
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. 25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). Na tej stronie dane osobowe nie są przetwarzane Więcej