
Często uważa się, że założenie rodziny prowadzi rodziców do zdrowszych nawyków żywieniowych, ponieważ starają się oni dawać dobry przykład dla swoich dzieci. Jednak kilka przeprowadzonych badań oceniło jak pojawienie się w domu nowego członka rodziny – dziecka, może wpłynąć na nawyki żywieniowe rodziców.
Zmiany w finansach rodziny, wyzwania związane z nowym rozkładem dnia lub preferencje żywieniowe dziecka mogą wpływać na to jak rodzina się odżywia. W jednym z pierwszych długofalowych badań sprawdzających wpływ posiadania dzieci na nawyki w jedzeniu rodziców, naukowcy odkryli, że rodzicielstwo nie prowadzi do zdrowszej diety. Badania zostały opublikowane w Internecie w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
{jumi [adv/advfront.php]}
„Odkryliśmy, że rodzicielstwo nie ma niekorzystnego wpływu na diety rodziców, ale również nie prowadzi do znacznej ich poprawy w porównaniu do osób niebędących rodzicami”, donosi główny badacz Helena H. Laroche z Uniwersytetu Iowa. „W rzeczywistości, rodzice pozostają w tyle za swoimi bezdzietnymi kolegami, zmniejszając spożycie tłuszczów nasyconych, a ich ogólna dieta nadal jest małowartościowa.”
Ocenie poddano diety stosowane przez 2563 dorosłych włączonych do Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), wieloośrodkowych badań kohortowych, w celu identyfikacji rozwoju czynników ryzyka chorób wieńcowych u młodych dorosłych. W badaniu tym mierzono zmiany od roku bazowego 1985-1986 przez 7 lat (1992-1993), zwracając uwagę na procentowe spożycie tłuszczów nasyconych, kalorie, codzienne porcje owoców i warzyw, picie napojów słodzonych cukrem oraz częstotliwość szybkiego spożywania. Żadna z badanych osób nie miała dzieci w roku bazowym.
Naukowcy odkryli, że procentowe spożycie tłuszczów nasyconych spadło w obu grupach, ale rodzice wykazali mniejszy spadek w porównaniu do osób nie będących rodzicami. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w zmianie kaloryczności, spożyciu owoców i warzyw czy piciu napojów słodzonych cukrem. Skutki posiadania dzieci w gospodarstwie domowym nie były warunkowane też przez rasę, płeć, wiek lub wskaźnik masy ciała w roku bazowym.
Rodzice zmniejszyli ich spożycie tłuszczów nasyconych o 1,6 procent, a nie-rodzice o 2,1 procent. „Może to wyjaśniać wiele czynników” mówi Dr Laroche. „To co lubią dzieci wpływa na decyzje zakupowe rodziców. Patrząc np. na strategie marketingowe żywności w USA czy krajach Europy, dzieci wybierają produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, produkty słodzone, czyli pokarmy o mniejszej wartości dla zdrowia.”
Dr Laroche twierdzi, że badania będą nadal kontynuowane. Jednak już teraz pojawiły się interesujące wnioski. „Przejście do stanu rodzicielstwa może być pouczającym momentem dla dietetyków i lekarzy zdrowotnych do kształcenia dorosłych, nie tylko w zakresie żywienia dzieci i żywienia w ciąży, ale także na zmieniające się wzorce diety dla całej rodziny.”