• Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
  • Start
  • Kategorie
    • Nauka
    • Technologie
    • Medycyna i zdrowie
    • Astronomia i fizyka
    • Ekologia
    • Komputery
    • Motoryzacja
    • Architektura
    • Koncepcje
    • Twórczość i sztuka
  • Redakcja
StartKoncepcjeAlgorytm przepisem na… ciasto?
Poprzednie Następny

Algorytm przepisem na… ciasto?

Autor: Redakcja , Czerwiec 27, 2018

Ciasto wykonane z matematyczną precyzją? Efekty zastosowania algorytmów w sztuce kulinarnej mogą być niezwykle ciekawe – zwłaszcza gdy w grę wchodzi słodkie dzieło sztuki, które ma zapoznać świat z zupełnie nowym rodzajem czekolady.

 

Nie na co dzień pokazuje się światu nowy typ czekolady. Prezentacja stworzonej niedawno przez firmę Barry Callebaut czekolady rubinowej miała miejsce w Szanghaju. Aby zainteresować odbiorców, postawiono nie na abstracyjną fantazję czekoladową, lecz… precyzyjne równania. Pozwoliły one wykreować niesamowite, sprawiające wrażenie ruchu dzieło stworzone z 81 kawałków oblanego czekoladą ciasta. Każdy kawałek był inny – i każdy tworzył z pozostałymi ścisłą całość.

algorithmic-modeling-cakes-2

Nowe sekrety kakao

 

Rubinowa czekolada to bynajmniej nie klasyczny wyrób zabarwiony barwnikami spożywczymi. Nowy typ czekolady powstał z „rubinowych ziaren kakaowca” – odmiany, która posiada właściwości odpowiednie do wyprodukowania z niej czekolady o eleganckim, różowym zabarwieniu. Nowa czekolada charakteryzuje się także odmiennym smakiem – opisywanym jako „słodko-kwaśny” i niepodobnym do typowo kakaowego smaku znanego każdemu wielbicielowi czekolady. Metoda produkcji pozostaje tajemnicą, lecz uważa się, że rubinowa czekolada powstaje z niesfermentowanych ziaren kakaowca, które mogą faktycznie przybrać kolor rubinowy.

 

Matematyczne ciasto

 

Piramidka wydaje się być kształtem idealnym do zaprezentowania czekolady. Wie o tym chociażby Toblerone, jednak klasyczne, identyczne kształty ostrosłupów to za mało na światowy pokaz rubinowej czekolady. Dlatego 81 piramidek przeszło prawdziwą metamorfozę przy pomocy graficznego edytora algorytmów Grasshopper. Oś każdej piramidy została odrobinę zmodyfikowana, podobnie jak powierzchnia ściętego wierzchołka każdego kawałka kompozycji. W ten sposób zaprogramowano spójny kształt 81 czekoladowych ciastek, tworzących całe kulinarne dzieło, i zgodnie z obliczeniami wydrukowano odpowiednią silikonową formę. Reszta pozostała już w rękach cukiernika: każda piramidka zawierała mus z rubinowej czekolady, konfiturę malinową i biszkopt. Z zewnątrz oczywiście pokryta była rubinową, czekoladową skorupką. Twórcy przyznają, że projekt był skomplikowany i ryzykowny, lecz rezultat wynagrodził wszelkie trudy – zresztą spójrzmy sami!

 

http://www.dinarakasko.com/category/recipes/

Komentuj, oceniaj bądź z nami
(Visited 300 times, 1 visits today)

Poleć!
Tweet

Redakcja

O autorze

Redakcja serwisu MAXMANIA.pl portalu popularno -naukowego. Grupa pasjonatów, ekspertów pragnących przedstawić nieodkryte obszary nauki, unikatowe technologie, niepowtarzalne koncepcje.

Podobne artykuły

Koniec Segwaya: zostaje wstrzymana produkcja słynnego pojazdu miejskiego

Gdy pierwszy Segway trafił do sprzedaży, reklamowano go jako uniwersalny pojazd przyszłości. Te ...

Zabawy na czas epidemii – plastikowe piłeczki, wyśmienita zabawa nie tylko w basenie

Do niedawna stanowiły atrakcję sal zabaw i wesołych miasteczek, dziś jednak wypełnione plastiko ...

Dron z granatnika – nowy pomysł USA Army na szybki zwiad

Dron zwiadowczy dla żołnierza to mocny atut, który pozwala mu przeprowadzić szybki i sprawny re ...

Dlaczego warto reklamować się poprzez powiadomienia web push?

Reklama w formie powiadomienia typu push to jeden z ostatnich hitów w e-marketingu. Na czym dok ...

Wsparcie techniczne

300-250

Popularne artykuły

Skąd wiemy, że ktoś na nas patrzy?Skąd wiemy, że ktoś na nas patrzy?Jak groźny jest włos w jedzeniu?Jak groźny jest włos w jedzeniu?Na czym polega tarot?Na czym polega tarot?Spluwa na sól do obrony własnejSpluwa na sól do obrony własnej

Tagi

astronomia badania bakterie biologia ciekawostki DNA dron drony drukarka 3D dzieci dziwactwa energia energia słoneczna facebook filmiki filmy Google gry Internet kosmos Mars medycyna MIT mózg nanotechnologia NASA odkrycia pojazd psychologia recenzja recenzje robot roboty robotyka samochody smartfony sztuka Słońce technologia telefony twórczość wideo woda youtube zdrowie
Copyright © 2013 MAXMANIA.pl Jawtemplates.com.
  • Polityka
  • Redakcja
Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. 25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). Na tej stronie dane osobowe nie są przetwarzane Więcej