Mikroorganizmy stosowane w oczyszczalniach biologicznych udrażniają kanały i neutralizują przykry zapach. Drobnoustroje występują również w glebie. Zwiększają jej żyzność i rozkładają materię organiczną, niezbędną do prawidłowego rozwoju roślin.
Mikroorganizmy w oczyszczalniach – higienizują i udrażniają
W biologicznych oczyszczalniach ścieków stosuje się drobnoustroje zawieszone na powierzchni ścieków (metoda osadu czynnego) lub osadzone na specjalnie przygotowanym podłożu – utwardzonej biomasie (złoża biologiczne). Mikroorganizmy wykorzystują zanieczyszczenia organiczne jako pokarm. Głównym celem organizmów wykorzystywanych w oczyszczalniach jest niwelowanie ze ścieków zanieczyszczeń, które są biologicznie
rozkładalne. Stosowane w oczyszczalniach mikroorganizmy przyspieszają mechanizmy biologiczne i udrażniają ujścia kanałów. Michał Paca, ekspert branży bioodpadów, ekolog i właściciel firmy Ziemia Polska Sp. z o.o. wykorzystuje mikroorganizmy w oczyszczalniach w Turku, Łowiczu, Pomiechówku i Józefowie. W każdym z tych miejsc drobnoustroje ulepszają procesy oczyszczania i odwadniania. Efektywne mikroorganizmy higienizują odpady i neutralizują przykry zapach. Usuwają też patogeny z osadu i umożliwiają przyjmowanie większej ilości ścieków.
Mikroorganizmy glebowe – poprawiają żyzność i wspomagają rozwój roślin
Mikroorganizmy znajdujące się w ziemi to głównie organizmy roślinne, takie jak:
– bakterie (np. promieniowce),
– glony (np. sinice i zielenice),
– grzyby (np. pleśnie i drożdże).
Pożyteczne drobnoustroje poprawiają żyzność i stymulują rozwój roślin. Pracę mikroorganizmów umożliwia dostarczana do gleby z naturalnymi nawozami (kompostem, obornikiem lub gnojówką) próchnica (materia organiczna). Organizmy glebowe rozkładają próchnicę i przetwarzają ją na składniki pokarmowe, wspomagające rozwój i wzrost roślin. Drobnoustroje wytwarzają hormony i enzymy. Związki te są wchłaniane przez rośliny,
odpowiadają za ich prawidłowy cykl rozwojowy. Ziemia pozbawiona mikroorganizmów (np. w efekcie nadmiernego stosowania sztucznych nawozów) jest mniej wydajna. Zawarte w niej składniki odżywcze są trudno dostępne dla roślin. Procesy te wpływają na gorszą jakość i niską ilość plonów.